środa, 23 stycznia 2013

Odcinek 144. Produkcja papryczek chili.

Zapewne każdy słyszał, że papryczek chili lepiej nie spożywać bez wody w zasięgu ręki. I miał rację. Papryczki chili są ostre jak brzytwa. Wykorzystywane są najczęściej w azjatyckich potrawach, dla podkreślenia smaku. Pewnie zastanawiacie się, co powoduje, że po zjedzeniu ich czuje się jak poparzeni? 
Ostry smak papryczek powoduje jeden ze składników kapsaicyna, która odkłada się w skórce i nasionach. Podczas gryzienia podrażnia ona ośrodki czuciowe odpowiedzialne za odczuwanie gorąca. Do mózgu zostaje przekazana informacja, że właśnie spożywamy coś gorącego. 

Papryczki chili pochodzą z Południowej Ameryki.
Przyjrzymy się  produkcji papryczek chili  w północnej Tajlandii. Każdy centymetr ziemi wykorzystywany jest do ich suszenia. Między siewem a zbiorami chili upływa 75 dni. Uprawa nie wymaga nadzwyczajnej pielęgnacji, prócz regularnego podlewania. Chili gotowe do zbioru są w momencie osiągnięcia 3-4 cm oraz gdy przybiorą jaskrawo czerwoną barwę. Zielone, niedojrzałe papryczki potrzebują około 4 tygodni aby dojrzeć. Po zebraniu papryczek, które przeznaczone są na eksport, zostają one suszone, co nadaje im trwałości bez konsekwencji smakowych. Rolnicy po zebraniu zawożą całe worki chili do eksporterów, skąd następnie transportuje się je we wszystkie strony świata. 
Papryczki po dotarciu do różnych krajów zostają sprawdzone pod względem jakości i przerobione na specjały spożywane przez nas. 
Smacznego! :) 


                                                            Plantacja chili w Tajlandii




Niedojrzałe papryczki chili



Dojrzałe i gotowe do suszenia papryczki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz